Op 8 mei 2016 ging Bijenradar van start, om te polsen naar de toestand van de bestuivers in Nederland. Zij zijn voor 75% verantwoorderlijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen. De resultaten zijn binnen en er komt een vervolg in 2017.

Wetenschappers maken zich al jaren zorgen over de bijen. Om het probleem wat preciezer in kaart te brengen, organiseert onderzoeksinsitituut Naturalis het projec Bijenradar. Afgelopen voorjaar ging een pilot van start in Leiden. Volgend jaar kan iedereen in Nederland meedoen en worden de resultaten pas echt relevant. Deelnemers kregen in mei aardbeienplantjes om in hun tuin te planten. Vervolgens moesten ze het plantje zo vaak mogelijk observeren en turven hoeveel dieren er in een bepaald tijdsinterval op bezoek kwamen. Die waarnemingen gaven ze door via foto's of formulieren. 

De ludiekste aardbei

Er zijn 234 waarnemingen gemeld, waarvan er 119 uit Leiden zelf kwamen. 205 van de waarnemingen bestaan uit foto’s van de insecten. In totaal werden 32 insectensoorten teruggevonden op de aardbeienplantjes, van hongingbijen over spinnen tot hommels. De akkerhommel, steenhommel en weidehommel zijn enkele van de vele hommelsoorten die de plantjes kwamen bestuiven. Als de bestuivers hun werk goed hebben gedaan, groeien aan de plantjes volwaardige, sappige aardbeien. 

Om de bijen zelf een handje te helpen, lijst Naturalis op zijn website tips op over nestelplaatsen en bijenvriendelijke planten. Je vindt er ook een handige soortenzoeker voor bijen. 

Bijenradar 2017 zal van start gaan in mei en lopen tot augustus. Dit keer kan iedereen in Nederland meedoen. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Iedereen Wetenschapper, en je wordt op de hoogte gebracht zodra je kan inschrijven om deel te nemen.