Hoe goed is jouw taalgevoel? Doe de online test, deel je resultaat en daag vrienden uit. In de test moet je aangeven of je denkt dat het woord op het scherm bestaat of niet. Bonus: valt het resultaat tegen? Je krijgt een tweede kans en je kan klikken op de bestaande woorden die je niet herkende om de soms verrassende betekenis te achterhalen. Wist je bijvoorbeeld al dat ‘closetrol’ een synoniem is voor een rolletje wc-papier?

Wat ga je doen?

Op de projectwebsite kan je kiezen tussen de standaard woordentest, de Engelse versie of de versie voor jongeren en kinderen. Op het scherm verschijnt vervolgens een reeks van 100 woorden, waarvan jij moet aangeven of ze bestaan. Je kan je resultaat meteen delen op Facebook en Twitter en anderen uitdagen om jouw score te verbeteren. Wees niet teleurgesteld als je lager scoort dan gedacht. De test geeft feedback en je kan het meteen nog eens proberen. Vond je de test te gemakkelijk? Dan kan je een poging wagen met de Spaanse versie. Ben je helemaal weg van het spel, zoals de taalfreak die een topdeelname had van maar liefst 489 spelletjes, dan kan je het tegen elkaar opnemen. Of stel voor aan je leerkracht Nederlands om er in de klas een wedstrijdje van te maken.

Waarom doe je mee?

Je helpt het wetenschappelijk onderzoek en dankzij jouw deelname krijgen taalwetenschappers een betere kijk op hoe we omgaan met onze Nederlandse taal. En je krijgt zicht op je eigen woordenschat, en kan die verbeteren. De Universiteit Gent ontwikkelde de online woordentest omdat de Nederlandse openbare omroepen willen weten hoe het gesteld is met onze woordenschat. Zijn we door al dat Facebooken en sms’en vergeten hoe we moeten spellen? Welke woorden gebruiken we het meest? Kennen Nederlanders meer woorden dan Belgen? Hebben linkshandigen een voorsprong op rechtshandigen? Hoe is het gesteld met onze kennis van het Engels? Hebben meertaligen echt een grotere woordenschat dan mensen die maar 1 taal spreken? De resultaten van 2013 waren verrassend. Zo hebben Nederlanders een grotere woordenschat dan Vlamingen en leeftijd heeft de belangrijkste invloed op hoeveel woorden we kennen. De test loopt vandaag nog steeds door om het onderzoek up to date te houden. In 2016 worden de nieuwe resultaten verwacht.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland of België woont en Nederlands spreekt.

 

 

Wie organiseert het?

Professor taalpyschologie Marc Brysbaert is hoofd van het Centrum voor Leesonderzoek van de UGent. Hij behoort tot het departement Experimentele Psychologie en heeft de woorden- en auteurstest mee ontworpen.

Ik doe mee

Reacties

 

Jeroen Koning.
15 Mar, 2024. 14:16
Ik zou graag een link zien naar de resultaten per woord (of die ontvangen, als er een reden is die niet te willen plaatsen). Om bijvoorbeeld te zien hoe vaak konkelfoezen of gallemiezen herkend werden.
Willem Jan Renders.
02 Sep, 2016. 09:29
Ik heb geprobeerd deel te nemen aan het woordenschat project, maar na het inloggen kom ik niet verder...