Leren van oorlogsaffiches
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Belgische pers volledig aan banden gelegd. De Duitse bezetter communiceerde met de burgers via affiches. Jij kan helpen om deze affiches beschikbaar te maken voor historisch onderzoek.
Wat ga je doen?
Eerst meld je je aan op de projectenpagina Vele Handen. Daarna kan je beginnen met het beschrijven van de tekstaffiches. De onderzoekers vragen om enkele gegevens uit de tekst te halen, zoals de persoonsnaam, uitvoerder, datums, gebruikte plaats- en straatnamen en de kleur van de affiche. Wil je graag weten welke affiches er in jouw streek aan de muren hingen? Dan kan je een locatie naar keuze instellen bij 'mijn voorkeuren'.
Waarom doe je mee?
Je helpt mee om waardevolle geschiedenis voor iedereen beschikbaar te maken. Veel oorlogsaffiches zijn beschadigd, gedrukt op papier van lage kwaliteit of matig leesbaar geworden doorheen de tijd. Je krijgt ook een uniek inzicht in de communicatie van de Duitse bezetter naar de burgers tijdens. De pers werd destijds bijna volledig opgeheven, waardoor deze affiches de enige manier van massacommunicatie waren. Ook maakte de overheid op deze manier kenbaar welk gedrag ze verwachtte van de burgers. Voor elke ingevoerde affiche verdien je overigens 3 punten. Als je invoer verbeterd is, krijg je nogmaals 3 punten erbij. Hiermee kan je sparen voor een beloning naar keuze, zoals historische boeken.
Wie kan meedoen?
Iedereen met een computer en internetverbinding. In het najaar bieden de onderzoekers ook een educatief pakket aan, gericht op 10- tot 12-jarigen.
Wie organiseert het?
Dit project wordt georganiseerd door stadsarchief Gent. Een van de hoofdonderzoekers is Tim De Doncker, archivaris van het stadsarchief Gent en onderwijsassistent aan de Universiteit Gent.