Geef dagboeken, briefwisselingen, memoires en andere persoonlijke documenten een tweede leven in de wetenschap door ze te doneren of online toegankelijk te maken.

Wat ga je doen?

Heb je nog oude dagboeken of andere persoonlijke documenten liggen? Schenk ze aan het Nederlands Dagboekarchief! Als jouw documenten geschikt zijn, worden ze geregistreerd en veilig opgeborgen. Een aantal zorgvuldig geselecteerde vrijwilligers lezen en indexeren alle teksten, waarna de gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van taal, geschiedenis, psychologie en sociologie.

Je kunt actiever bijdragen aan dit wetenschappelijke project door je aan te melden als leesvrijwilliger: één vrijdag in de maand kom je met de andere vrijwilligers bijeen en lees je 's ochtends en 's middags een paar uur, met tussendoor een gezamenlijke lunchpauze. Aanmelden doe je door een mail te sturen met je contactgegevens en een korte motivatie.

Waarom doe je mee?

Door persoonlijke documenten in te leveren draag je bij aan grootschalig wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Met het lezen en indexeren van teksten kan je bovendien samen met de andere vrijwilligers een uniek kijkje nemen in de persoonlijke geschiedenis van allerlei Nederlanders.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland.

Wie organiseert het?

Douwe Zeldenrust werkt als coördinator onderzoekscollecties bij het Meertens Instituut (KNAW) op het snijvlak van ICT, onderzoek en collecties. Vanuit deze positie is hij onder andere contactpersoon van het Nederlands Dagboekarchief

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties

 

Diederik van Santen.
14 Jul, 2017. 12:08
Aan de werkgroep "Dagboeken digitaliseren" Ik zou graag mee willen doen met het delen van mijn dagboeken, maar door een systeemfout kon de pagina niet worden geopend. Wel teleurstellend, want ik zoveel mogelijk materiaal verzameld, ook uit mijn jeugd. Het lijkt me een leuke uitdaging en ben nieuwsgierig naar jullie reactie, dwz. of jullie iets kunnen met het materiaal. Ik kan wel zeggen dat het vrij ongewoon is. Kunnen jullie me vertellen of deze fout al is opgemerkt, of er aan gewerkt wordt, of er iets aan te doen is, en wellicht een indicatie van de tijd die dit zal vergen, of andere mensen wel de site opkunnen en het aan mijn persoonlijke instellingen ligt? Jullie zouden me hier veel plezier mee doen. In afwachting op jullie reactie verblijf ik, Diederik van Santen.