Zoek op een vaste route in je buurt naar het vliegend hert, de grootste (en bedreigde) kever van Europa. 

Wat ga je doen? 

Je geeft je via de website van het Europese project op om mee te doen. Op warme zomeravonden in juni en juli loop je telkens dezelfde route af en noteer je of en hoeveel vliegende herten je tegenkomt. Je doet dat minstens zes keer. De aantallen en de locatie geef je in via de website. De routes zijn 500 meter lang. Als je zelf al vliegende herten zag in je straat of buurt, dan kan je dat melden en kan je daar je route lopen. Zag je er nog geen, dan bekijken de onderzoekers samen met jou wat een goede route in jouw buurt zou zijn. Het liefst blijf je je vaste route een aantal jaren volgen. In Vlaanderen zitten de vliegende herten momenteel vooral in Limburg (Haspengouw, Voeren, Kempen) en het zuiden van Vlaams-Brabant (Halle-Leuven). In Oost-Vlaanderen is maar één populatie bekend, op de grens met Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen en Antwerpen zit de soort (voorlopig) niet.

Waarom doe je mee?

Door jouw bijdrage en die van de andere burgerwetenschappers verwerven de onderzoekers inzicht in de levenswijze, de bedreigingen en de aantallen vliegende herten in Europa. Deze grootste kever is bedreigd. Via dit project kunnen ze de populatie opvolgen en advies geven voor maatregelen om het vliegend hert te beschermen. De kever is moeilijk te monitoren omdat hij maar enkele weken per jaar te zien is. Op warme zomeravonden komen ze uit de grond en zijn ze ongeveer een uur actief. Dat maakt het voor experts erg moeilijk. Vandaar dat de hulp van burgerwetenschappers een groot verschil kan maken.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in een buurt woont in Vlaanderen waar vliegende herten zijn gespot en in juni en juli minstens zes keer een avondwandeling langs een vaste route kan maken. Het liefst doe je een aantal opeenvolgende jaren mee, zodat duidelijk wordt of de aantallen kevers af- of toenemen. Inschrijven kan op elk moment. De tellingen gebeuren enkel in juni en juli.

(Foto bovenaan: Ji-Elle)

Wie organiseert het?

Arno Thomaes is onderzoeker bij het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Ik doe mee

Reacties