Aan welk woord denk jij?
Welke woorden komen spontaan bij je op als je bijvoorbeeld het woord 'warm' of 'bank' hoort? Geef telkens drie associaties op en bouw mee aan een databank die wetenschappers laat zien hoe ons mentale woordenboek werkt.
Wat ga je doen?
Op de website vul je je profiel in (leeftijd, geslacht, opleidingsniveau) en kan meteen starten. Op het scherm van je pc of tablet verschijnt een begrip. In de beschikbare tekstvakken typ je drie andere woorden in die je met dat begrip associeert. Zo geef je voor het begrip ‘enthousiast’ bijvoorbeeld ‘genieten’, ‘spontaan’ en ‘vrolijk’ in. Weet je zo gauw niet meer wat je moet invullen, of ken je het woord niet, dan kan je dit makkelijk overslaan. Small World of Words neemt niet veel tijd in beslag. In maximum 10 minuten ben je klaar. Er is niet alleen een Nederlandse, maar ook een Engelse, Franse, Duitse en zelfs een Vietnamese en Japanse versie.
Waarom doe je mee?
Het is best leuk, kost weinig tijd en je helpt mee bouwen aan een gigantische databank met woordassociaties, die je ook zelf kan raadplegen op de website. Je kan ook je e-mailadres opgeven als je op de hoogte wil blijven van de resultaten van het onderzoek. Psychologen, neurologen en taalwetenschappers kunnen vervolgens aan de slag met de databank om te achterhalen hoe en waarom we ons bepaalde woorden voor de geest halen. Het project startte in het Nederlands, maar breidt steeds verder uit met meerdere talen. Zo wordt vergelijkend onderzoek tussen culturen mogelijk. Maar de databank helpt onder meer ook onderzoek naar de woordenschat van mensen met alzheimer.
Wie kan meedoen?
Iedereen die als moedertaal Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans, Japans, Vietnamees, Kantonees of Rio Platense heeft.
Wie organiseert het?
Simon De Deyne is verbonden aan het Computational Cognitive Science Lab van de Universiteit van Adelaide in Australië. Hoe betekenis georganiseerd is in het mentale lexicon vormt de kern van zijn onderzoek. Gert Storms is verbonden aan het Laboratorium voor Experimentele Psychologie van de KU Leuven, waar hij taalpsychologie doceert en waar hij onderzoek doet naar het semantisch geheugen.