Hoe fit is jouw brein?
De online test MindCrowd checkt hoe het gesteld is met je geheugen. Je kan je score meteen vergelijken met andere spelers van jouw leeftijd. Bovendien help je het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer een stapje vooruit.
Wat ga je doen?
Je geeft op de website toestemming dat je resultaten gebruikt mogen worden voor onderzoek en vult je profiel in zodat de wetenschappers achter het project de scores kunnen vergelijken. Nadien volgt een korte geheugentest. Als je aan enkele voorwaarden voldoet, krijg je de vraag om een uitgebreidere geheugentest te doen. Blijkt daaruit dat je superinteressant bent, dan vraagt het MindCrowd-team ook om een speekselstaal op te sturen voor DNA-analyse. Zo kunnen zij een link leggen tussen het leervermogen en ons DNA, de genetische blauwdruk van ons lichaam.
Waarom doe je mee?
Na je deelname weet je meteen of je goed of slecht scoort. Maar belangrijker is dat je bijdraagt aan het onderzoek naar alzheimer, de slepende ziekte waar nog steeds geen genezing voor bestaat. Hoe meer deelnemers, hoe meer inzicht de wetenschappers krijgen in de werking van het geheugen, iets wat niet mogelijk is in het lab.
Wie kan meedoen?
Iedereen ouder dan 18 jaar.
Wie organiseert het?
MindCrowd is een creatie van Translational Genomics Research Institute (TGen), in samenwerking met de universiteit van Arizona, het Alzheimers Prevention Initiative en de Alzheimer’s Association Trialmatch. Dr. Matt Huentelman, verbonden aan TGen, speurt naar de genetische oorzaken van ziekten die met het leervermogen en het geheugen te maken hebben, zoals de ziekte van Alzheimer. Dr. Betty Glisky en dr. Lee Ryan, verbonden aan de universiteit van Arizona, werken samen met hem mee aan MindCrowd. Zij bestuderen hoe het verouderingsproces het geheugen en andere hersenziektes die met veroudering te maken hebben, beïnvloedt.