Doe mee aan een vitaminestudie van en voor vrouwen. Je neemt vitamines en een vitamineproducerende bacterie in, en leert het microbioom van je vagina en darmen kennen. 

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via de website. Je ontvangt een eerste korte vragenlijst, waarin de onderzoekers onder meer peilen naar factoren die een invloed kunnen hebben op de bacteriën in je lichaam. De antwoorden gebruiken de onderzoekers om een gebalanceerde mix van deelneemsters samen te stellen. Hierna volgt een traject van zeven weken met een periode voor, tijdens, en na het nemen van de capsules. Je zal gedurende 28 dagen een van de volgende capsules innemen: een capsule met vitamine B2, een capsule met een bacterie die ontdekt werd in het Isala project (Limosilactobacillus reuteri AMBV339) of een capsule met een combinatie van nummer 1 en 2. Ofwel krijg je een placebo: een capsule waar geen bacteriën of vitamines in zitten. 

Als deelneemster neem je vier soorten stalen af op vijf verschillende momenten, namelijk vaginale swabs, stoelgangstalen, urinestalen en bloedstalen. Zo krijgen de onderzoekers een volledig beeld van wat er in je lichaam gebeurt. De stoelgangstalen verzamel je thuis. Je komt langs bij het Isala lab in Antwerpen (Campus Groenenborger, Universiteit Antwerpen) en brengt deze mee in een afgesloten transport-box die de onderzoekers voorzien. Ter plaatse neem je telkens de vaginale swabs en een urinestaal af in alle privacy met de nodige instructies. De bloedstalen worden nadien door een verpleegkundige afgenomen. Een bezoek aan het Isala lab duurt ongeveer 20 minuten en de onderzoekers zorgen ervoor dat alles vlot verloopt. Ten slotte zal je bij de vijf verschillende momenten een vragenlijst invullen waarmee de onderzoekers peilen naar je algemene gezondheid. 

Waarom doe je mee?

Door deel te nemen aan deze studie krijg je heel wat nieuwe inzichten over de rol van vitamines voor je gezondheid, maar ook een betrouwbaar opgesteld profiel van je vaginale en darmmicrobioom, met daarbij de nodige informatie en interpretatie van de aanwezige bacteriën. Ook komt een rijkelijk gevulde totebag met communicatietools en andere leuke verrassingen naar je toe. Als deelneemster voorzie je bovendien waardevolle input voor de onderzoekers waar zij nog maanden en jaren mee aan de slag kunnen om vooruitgang te boeken in het microbioomonderzoek. Je helpt er heel wat vrouwen mee in de toekomst. 

Wie kan meedoen?

Om deel te nemen, moet je 18 jaar of ouder zijn, niet zwanger zijn of borstvoeding geven, de pil reeds nemen voor drie maanden (met of zonder stopweken) en bereid zijn de pil door te nemen tijdens de studie, of reeds drie maanden of langer een hormoonspiraal hebben. De studie is gestart in september 2024 en duurt tot 20 december 2024. Inschrijven kan tot en met 31 oktober 2024.

 

 

 

Wie organiseert het?

Sarah Lebeer is als moleculair microbioloog verbonden aan de Universiteit Antwerpen

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties