Hoe goed wordt er naar kinderen en jongeren geluisterd tijdens een scheiding? Deel je ervaring als kind of ouder tijdens het Luister-onderzoek en help mee om kinderparticipatie vorm te geven. 

Wat ga je doen?

Eerst meld je je aan via de website. Het Luister-onderzoek bestaat uit vier onderdelen voor jongeren en ouders. Deelnemers hoeven niet per se aan alle onderdelen mee te doen. In deel 1 vul je een vragenlijst in van 30-45 minuten. De vragenlijsten invullen doe je bij de start van het onderzoek en dan tweemaal na 9 maanden. In deel 2, de weekboekstudie, houden jongeren tien weken een online dagboek bij. Het invullen gebeurt een keer per week en duurt vijf minuten. In deel 3, het interview, delen deelnemers meer over hun ervaringen met de scheiding. In deel 4, de observatie, komt een onderzoeker meekijken of luisteren als jongeren een gesprek hebben met een rechter of mediator.

Waarom doe je mee?

Het Luister-onderzoek gaat na of kinderen en jongeren meepraten over de beslissingen en afspraken die worden gemaakt als ouders scheiden. Jongeren en ouders vinden het vaak fijn om hun ervaringen te delen. Bovendien kunnen onderzoekers veel leren van de ervaringen van gezinnen die een scheiding meemaakten. Zo kunnen er bijvoorbeeld meer informatie en tips gegeven worden aan ouders, rechters of professionals die met jongeren en ouders in scheidingssituaties werken. Jongeren krijgen voor elk onderdeel dat ze meedoen een digitale cadeaubon. 

Wie kan meedoen?

Nederlandse kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar die een scheiding meemaakten en gescheiden ouders met kinderen in deze leeftijd. Het maakt niet uit of ouders pas zijn gescheiden of al langer geleden. Ook maakt het niet uit of ouders getrouwd waren of niet. Jongeren en ouders kunnen zich aanmelden tot de zomer van 2025. Het project duurt nog minstens tot en met eind 2026.

Wie organiseert het?

Het kernteam bestaat uit vier onderzoekers werkzaam bij Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid. Inge van der Valk, Rianne van Dijk en Zoë Rejaän werken bij Sociale Wetenschappen en hebben veel ervaring met onderzoek naar de gezinsrelaties en de ervaringen van kinderen na scheiding. Charlotte Mol werkt bij Rechtsgeleerdheid en heeft juist ervaring met uitzoeken hoe het recht werkt en welke rechten kinderen en ouders hebben na scheiding. Naast het kernteam zijn er verschillende hoogleraren en studenten betrokken bij het project en wordt tijdens alle fases van het onderzoek samengewerkt met een ervaringsdeskundig-jongerenpanel en een panel met maatschappelijke partners.