Ons lichaam bevat tien keer meer bacteriën dan menselijke cellen. In onze darmen wonen hardwerkende bacteriën die ons gezond houden of ziek maken. Het Vlaams Darmfloraproject wil een vergrootglas op je darmflora richten om meer te weten te komen over welke invloed de bacteriën precies hebben op onze gezondheid.

Wat ga je doen?

Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een online vragenlijst in je mailbox. Wanneer je die hebt ingevuld, krijg je via de post een staalnamepakket met informatie en een vragenlijst voor jou en je huisarts. Je brengt je arts op de hoogte dat je meedoet aan het Vlaams Darmflora Project, zodat hij of zij op de hoogte is voor je bezoek. Vervolgens ga je langs voor een bloedstaal en laat je je medische vragenlijst invullen. Daarna begint het echte werk: de staalafname, oftewel: een kakje in een zakje. Dit kan je rustig thuis doen met de handleiding en het pakket dat je gekregen hebt. De onderzoekers beloven plechtig dat alles hygiënisch verloopt. Je brengt je staal binnen in het dichtstbijzijnde verzamelpunt, waarop de onderzoekers aan de slag gaan. Na een tweede vragenlijst ben je helemaal klaar.

Waarom doe je mee?

Het is de eerste keer dat er zo’n grootschalig onderzoek loopt naar het verband tussen onze darmflora en onze gezondheid. De onderzoekers van het Vlaams Darmflora Project willen België op de kaart zetten op dit gebied. Tot nu toe achterhaalden de wetenschappers al dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van onze darmflora en overgewicht, diabetes en darmontstekingen. De onderzoekers dromen ervan om zulke aandoeningen in de toekomst te verhelpen door in te grijpen in onze darmflora.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen woont, ziek of gezond. Nog geen achttien? Toestemming van je ouders volstaat. Jonge ouders kunnen zelfs ook een staal van hun baby opsturen.

Wie organiseert het?

Jeroen Raes is bio-informaticus en verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), het KU-Leuven - Rega Insituut, het Vlaams Instituut voor Bio-technologie (VIB) en het VIB Center for Microbiology. Daarnaast is hij ambassadeur van de Vraag voor de Wetenschap, een initiatief van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen).

Ik doe mee

Reacties

 

Katia De Raeymaeker.
20 Nov, 2024. 23:32
Beste, Geweldig dat jullie zulk onderzoek organiseerden :-). Ik leef al vele jaren met PDS, alsook met galstenen wat blijkbaar zorgt voor een verhoogde bilirubine waarde. Deze problemen samen werken zeer uitputtend. Hierdoor voel ik mij zeer geregeld oververmoeid en zorgt dit voor slechte gemoedstoestanden omdat ik zeer prikkelbaar ben. Mijn huisdokter ziet hier geen addertjes onder het gras, omdat ik niet afval en mijn bloedanalyse volledig normaal is uitgezonderd mijn bilirubine. Ik word dus zowat aan mijn eigen lot overgelaten. Heb wel al gemerkt dat na een colonoscopisch onderzoek mijn darmen normaler werken en ik dan meer energie heb, en dit gedurende een paar maanden na het onderzoek. Nadien komen de klachten opnieuw terug. Echt spijtig dat jullie onderzoek al gedaan is en jullie geen kandidaten meer zoeken, want ik had zeer graag willen deelnemen.