Beloegas bestuderen
Onderzoek onderwaterfoto's van wilde beloega's en kom meer te weten over dit raadselachtige zoogdier.
Wat ga je doen?
Je klikt op deze link om naar de website van Beluga Bits te gaan. Hier krijg je foto's te zien van Beloega's, onder biologen bekend als Delphinapterus leucas. Eerst moet je de foto's waarop de dieren niet staan eruit filteren en op de overblijvende beelden aanduiden waar de dieren zich bevinden. Hierna moet je de leeftijd van elk exemplaar inschatten. Dat is niet altijd makkelijk: te weinig zonlicht of troebel water kunnen details op de beelden versluieren. In dat geval kun je de veldgids die de organisatie voorziet raadplegen. Nadat je een inschatting hebt gemaakt van de leeftijd vragen de onderzoekers je om de genitaliën van de dieren aan te duiden, zodat hun geslacht duidelijk wordt. Tenslotte wordt je gevraagd om enkele kenmerken van de walvissen te zoeken, zoals littekens of kleurveranderingen.
Waarom doe je mee?
Hudson Bay, gelegen in Canada, huist 's zomers meer dan 50.000 beloega's. De dieren komen van meer noordelijk gelegen plaatsen en vertrekken terug in de lente, wanneer het zee-ijs smelt. Het is de biologen nog steeds een raadsel waarom de dieren precies naar deze plek komen. Een verklaring is dat ze er een schuiloord hopen te vinden voor agressieve orka's; een andere is dat ze er warmer water opzoeken. De onderzoekers van Beluga Bits willen graag weten wat de structuur van de groepen is, hoeveel kalfjes de vrouwelijke dieren jaarlijks krijgen, wat de natuurlijke dreigingen kunnen zijn voor de beloega's en wat hun habitatvoorkeuren zijn.
Wie kan meedoen?
Iedereen kan meedoen met Beluga Bits. Je hebt enkel een computer nodig die met het internet verbonden is. Ook heb je enige kennis nodig van het Engels.
Wie organiseert het?
Stephen Petersen staat aan de leiding van de Conservation and Research for Assiniboine Park Zoo in Winnipeg, Canada. De dierentuin focust voornamelijk op Arctische zeezoogdieren en het ecosysteem rond Churchill Manitoba. Ook burgers warm maken voor wetenschap is één van de doelen van de zoo.