Bekijk de aarde vanuit de ruimte
Bekijk foto's van de aarde, gemaakt door astronauten en help mee om lichtvervuiling in kaart te brengen.
Wat ga je doen?
Je surft naar de website van het project Verdwaald in de Nacht en kunt meteen starten. Je krijgt links in het scherm foto's te zien die gemaakt zijn door de astronauten van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Jij moet de 'probleemfoto's' matchen zodat duidelijk wordt welke locatie er op de beelden staat. Er wordt bovenaan telkens een lijst gegeven met mogelijke opties waaruit je kunt kiezen. Selecteer je een optie, dan krijg je de uitvergrote foto van de locatie te zien. Je kunt de pijlen gebruiken om te navigeren. Vind je geen match voor je beeld? Dan kun je 'Geen van deze' selecteren.
Waarom doe je mee?
Lichtvervuiling heeft negatieve effecten voor mens, dier en de astronomie. De astronauten van het ISS nemen vaak kleurenfoto's van de aarde 's nachts. Het NASA-archief bevat momenteel meer dan 1 miljoen van zulke beelden, die maar zelden gebruikt worden. Dat komt omdat niemand de tijd heeft genomen om de foto's te ordenen en er locaties aan toe te schrijven. Het is dus niet duidelijk of de foto's van bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen of New York zijn. Verdwaald in de Nacht wil dit probleem oplossen door foto's met elkaar te matchen en de locatie te achterhalen. De foto's helpen om een beter zicht te krijgen op het lichtvervuilingsprobleem.
Wie kan meedoen?
Verdwaald in de Nacht is een eenvoudig project dat voor iedereen beschikbaar is. Je hebt enkel een computer nodig die verbonden is met het internet.
Wie organiseert het?
Verdwaald in de Nacht is een project van Cities At Night, een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De projectleider van Cities At Night is Alejandro Sanchez, een astrofysicus verbonden aan de Universiteit van Exeter.