Bak je eigen zuurdesembrood en kom te weten welke bacteriën er in jouw brood leven.

Wat ga je doen?

Je gaat je eigen zuurdesembrood bakken aan de hand van enkele eenvoudige stappen. Je voegt één kopje roggebloem toe aan 2 verschillende glazen potten. Eén pot label je als 'roggebloem', de andere als 'roggebloem controle'. Hierna voeg je aan elke pot een kopje water toe, waarna je het geheel goed mengt. Hierna meet je de zuurgraad van je mengsel met pH-strips. Vervolgens meet je de hoogte van je mengsel in elke pot. Je duidt die aan op de pot met een stift, samen met de datum. Ook meet je de straal van de potten en tel je het aantal luchtbellen in een vierkant van 1 op 1 cm in elke pot. Dit vul je in op het formulier. Na 24 uur beschrijf je de geur van je mengsel op het formulier. Je dekt je potten hierna af met een stuk keukenrol of een handdoek die je onder het deksel plaatst en je zet het geheel op een plaats waar het warm is, maar niet direct in het zonlicht. Na 24 uur meet je opnieuw de hoogte en tel je het aantal luchtbellen. Je noteert ook andere observaties. Hierna verwijder je een half kopje van je mengsels en mengt in een (ander) kopje een half kopje water en een half kopje uit je pot, voor beide potten. Je mengt opnieuw, meet de zuurgraad en markeert de hoogte. Dit herhaal je gedurende 10 dagen. 

Meer informatie vind je op de website van het project

Waarom doe je mee?

De mens bakt al meer dan tienduizend jaar brood. Toch hebben we nog niet helemaal ontrafeld hoe bacteriën de textuur, smaak en vorm van brood bepalen. Wel weten we dat zuurdesembrood boordevol vitaminen zit en erg gezond is. Ook blijft zuurdesembrood langer vers dan gewoon brood door het melkzuur dat de bacteriën produceren. Zuurdesembrood wordt gemaakt van deeg dat de microbe Lactobacillus bevat. Deze bacterie leeft samen met gist, een ééncellig microbe, in het deeg.

Wie kan meedoen?

Iedereen die niet bang is om zijn handen uit de mouwen te steken en een woordje Engels kan.

Wie organiseert het?

Erin McKenney is één van de organisatoren. Zij is een microbieel ecoloog aan de North Carolina State University. Ze onderzoekt microbiële gemeenschappen in onder andere het lichaam van zoogdieren (waaronder de mens) en gefermenteerde voeding, zoals zuurdesembrood.