Op je douchekop leven allerlei bacteriën. Het Showerhead Microbiome Project wil onderzoeken welke beestjes dat zijn en hebben jouw hulp daarvoor nodig.

Wat ga je doen?

Je surft naar de inschrijflink van het Showerhead Microbiome Project en vult je gegevens in. De onderzoekers selecteren die Amerikanen en Europeanen die kunnen deelnemen. Ben je geselecteerd, dan krijg je een bevestigingsmail en geef je door wat voor douchekop je hebt. Is je douchekop compatibel met het experiment, dan krijg je een testkit toegestuurd vanuit het laboratorium in Kopenhagen. Met die kit neem je een staaltje aan het oppervlak en de binnenkant van je douchekop. Vervolgens stuur je de testkit terug naar Kopenhagen. 

Waarom doe je mee?

Neem je elke dag een douche, dan word je dagelijks blootgesteld aan de bacteriën die op je douchekop leven. Zet je de waterstraal aan, dan vallen ze op je lichaam en komen ze in je mond en neus. Het kan gaan om ziekmakende bacteriën, zoals de legionellabacterie. Maar ook om bacteriën die ons voordeel opleveren. Welke bacteriën leven in welke douches, en vanwaar komen de verschillen? Dat is wat de onderzoekers achter het Showerhead Microbiome Project willen achterhalen.

Wie kan meedoen?

Iedereen uit Europa en de Verenigde Staten met een douche. Deelnemers moeten ouder zijn dan 18.

Wie organiseert het?

Het Showerhead Microbiome Project is een onderzoek van onder andere Noah Fierer en Rob Dunn. Fierer leidt het project en is verbonden aan de universiteit van Colorado en CIRES, een samenwerkingsverband tussen de universiteit van Colorado en NOAA. Hij is een expert in bodembacteriën, maar ook bacteriën binnenshuis wekken zijn interesse. Rob Dunn, verbonden aan het departement van toegepaste ecologie aan de NC State University, coördineert met zijn laboratorium het verzamelen van staaltjes in de Verenigde Staten. Hij is een expert in ecologie op en rond mensen, gaande van navels tot achtertuinen.