Neem een bodemstaal in de tuin en je ontdekt misschien een nieuwe schimmel. Jouw schimmel komt in een grote levende verzameling terecht die tot nieuwe medicijnen kan leiden.

Wat ga je doen?

Tussen 25 februari en 5 maart haal je je onderzoekskit op in het Universiteitsmuseum in Utrecht. Daarmee kan je een grondstaal nemen in je tuin of op het schoolplein. Je stuurt je staal naar de onderzoekers. Na enkele weken kunnen zij je vertellen of er in jouw staal een onbekende soort schimmel zat. Is dat zo, dan krijgt de schimmel jouw naam en wordt hij toegevoegd aan de collectie van het Westerdijk Institute. Als ontdekker krijg je er een officiële oorkonde bovenop.

Waarom doe je mee?

Ontdek je een nieuwe soort, dan draagt die voortaan jouw naam in alle wetenschappelijke publicaties. Nieuwe schimmels leveren nieuwe kennis op over de biodiversiteit. Mogelijk bieden ze ook mogelijkheden voor toepassingen in de geneeskunde of de landbouw. Denk maar aan penicilline, een schimmel die in zowat alle antibiotica zit. De eerste resultaten presenteren de wetenschappers eind dit jaar in het Universiteitsmuseum van Utrecht.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland woont en naar Utrecht kan komen om zijn onderzoekskit op te halen. Ook scholen kunnen deelnemen.

Wie organiseert het?

Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht heeft een collectie van honderdduizend schimmels. Het beheert de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Het instituut viert in 2017 feest, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de benoeming van Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Zij was de eerste directeur van het Instituut. Om het feestjaar te vieren, organiseert het Instituut het citizen science-project 'Wereldfaam. Een schimmel met je naam', in samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht.