Fiets door Gent en meet de luchtvervuiling met sensoren. Zo werk je mee aan een fijnstofkaart van jouw stad.

Wat ga je doen?

Vul voor 15 november een vragenlijst in die onder andere peilt naar je dagelijkse fietsroute. Het invullen duurt ongeveer 7 minuten. De organisatoren selecteren vervolgens tien deelnemers die de eerste meettoestellen mogen uittesten. Tijdens je dagelijkse fietstocht naar werk of school meet je de luchtvervuiling met de apparatuur die je in bruikleen krijgt. Na deze test worden nog meer deelnemers geselecteerd. Ook kan je dan deelnemen aan een workshop waar je je eigen meettoestel leert bouwen met een zelfbouwkit.

Waarom doe je mee?

Fijn stof en andere schadelijke deeltjes in uitlaatgassen zorgen voor gezondheidsproblemen en verkorten ons leven. Fijn stof wordt momenteel maar op een paar (officiële) meetpunten in de stad in de gaten gehouden. Hoe meer mensen meedoen met het project ADEM, hoe gedetailleerder het probleem in kaart wordt gebracht en hoe beter de pijnpunten kunnen worden aangepakt. Zelf zie je op je meettoestel onmiddelijk hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op de plek waar je bent. Op overzichtskaarten krijg je een breder beeld, via de input van alle deelnemers. Het initiatief van ADEM komt van een groep burgers, verenigd in het Gentse stadslaboratorium Timelab.

Wie kan meedoen?

Iedereen die vaak in Gent fietst.

Wie organiseert het?

ADEM is een project van het Gentse stadslaboratorium Timelab. Timelab wil een ontmoetingsplaats zijn waar internationale kunstenaars, lokale beleidsmakers, ingenieurs, ontwerpers, burgers en bedrijven elkaar ontmoeten, zodat diverse problemen kunnen worden aangepakt.