Had je ooit gedacht dat je vijver nuttig zou zijn voor wetenschappelijk onderzoek? Vul een vragenlijst in en help wetenschappers met hun onderzoek naar stilstaande wateren in Limburg. 

Wat ga je doen?

Eerst kies je een vijver. Dat mag zowel je eigen vijver zijn als de vijver van een buur, vriend of familielid. Het maakt ook niet uit waar de vijver zich bevindt: in de tuin, een park of wandelgebied, alles is mogelijk. Je vult vervolgens de vragenlijst waarheidsgetrouw in. Deze kan je op voorhand al eens downloaden en bekijken. De vragen zijn eenvoudig opgesteld zodat je geen achtergrondkennis nodig hebt. Het enige wat je hoeft te doen is je vijver goed observeren om alle vragen goed te kunnen beantwoorden. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd welke dieren je vaak ziet in en rond de vijver, in welke omgeving de vijver ligt, welk type bodem de vijver heeft, enzovoort. Je kan telkens kiezen uit meerdere op voorhand gegeven antwoorden. Enkel de vragen met een sterretje zijn verplicht. Om af te sluiten wordt je gevraagd om een klein potje te vullen met vijverwater zodat je de laatste vragen van de enquete kan beantwoorden. Meedoen kan van 16 mei tot en met 30 september. 

Waarom doe je mee?

Door de vragenlijst in te vullen doe je mee aan een grootschalig natuuronderzoek. Vijvers zijn belangrijk voor de biodiversiteit omdat ze een thuis bieden aan verschillende soorten planten en dieren. Daarbuiten brengen ze ook rust en vaak een prachtig uitzicht. Het opvolgen van de ecologische en chemische kwaliteit van stilstaande waters is essentieel voor het behoud ervan. Door mee te doen met 'Meet de fitheid van je vijver' help je wetenschappers om een zicht te krijgen op hoe het gesteld is met de Limburgse wateren. Bovendien maak je kans op een verwenweekend voor twee personen met overnachting in het RivierPark Maasvallei en leer je heel wat bij over vijvers.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een vijver in de buurt mag meedoen aan dit onderzoek. Je hebt enkel een computer nodig die verbonden is met het internet om je vragenlijst online in te vullen.

Wie organiseert het?

Katrien Hendrickx is coördinator van het netwerk Citizen Science in het Provinciaal Natuurcentrum Limburg en van enkele Citizen Scienceprojecten zoals Stille Waters Doorgronden.

Ik doe mee

Reacties