Vergelijk scans van hersenen en help het onderzoek naar ziekten zoals Alzheimer en schizofrenie. 

Wat ga je doen?

Je krijgt 9 scans te zien van telkens hetzelfde brein in een ander perspectief. De scans zijn gemaakt door middel van brain imaging, een krachtige techniek om hersenziekten in kaart te brengen. Per scan krijg je een 'target'-foto en een individuele hersenscan. Jij moet bepalen hoe goed de afbeeldingen met elkaar matchen. Vaak gaat het over zeer subtiele verschillen, wat het geen makkelijke opdracht maakt. Je kan inzoomen en switchen tussen de foto's door op de play-knop te drukken. Je hoeft enkel te focussen op regio's die in het rood zijn aangeduid. Ieder brein is uniek, waardoor er sowieso verschillen zullen zijn. De rode regio dient als grens. Heb je mismatches gevonden die buiten de rode grens vallen, dan duid je deze aan. Zo valt elke scan binnen één van de volgende categorieën: OK-scans hebben geen aanduidingen, MAYBE-scans hebben er één, OR-scans hebben symmetrische tags, FAIL-scans hebben er meer dan één en BLURRY-scans zijn van slechte kwaliteit. Het is aangeraden om eerst de Field Guide rechts in het scherm te raadplegen voor je aan de opdracht begint. 

Waarom doe je mee?

Omdat de verschillen tussen de hersenscans zo klein zijn, zijn er erg veel afbeeldingen nodig en nog meer ogen om de scans met elkaar te vergelijken. Een kritische stap in het hele proces is de afbeeldingen met elkaar uitlijnen zodat hun anatomie overeenkomt. Deze stap heet 'registratie', een complexe taak waarin makkelijk fouten worden gemaakt. Een onderzoeker checkt de afbeeldingen steeds visueel na registratie, maar er bestaat nog geen echte richtlijn om de kwaliteit te garanderen. Dit project wil helpen met het uitbouwen van zulke richtlijnen.

Wie kan meedoen?

Heb je een computer die verbonden is met het internet? Dan kan je meedoen met Brain Match.

Wie organiseert het?

Pierre Bellec is de hoofdonderzoeker van Brain Match en van Unité de Neuroimagerie functionelle. Hij is verbonden aan het Universitair Instituut voor Geriatrie in Montreal, Canada. Hij heeft een doctoraat in Medical Imaging aan de Université Paris XI Orsay.