Jaag op exoplaneten
Classificeer de helderheid van sterren en kom meer te weten over de werelden buiten ons zonnestelsel.
Wat ga je doen?
Eerst ga je naar de project-website. Dat kan je doen door hier te klikken. Je ziet links op je scherm een grafiek. Op de grafiek staan lichtcurves afgebeeld met behulp van puntjes. Deze puntjes stellen de helderheid voor van een bepaalde ster doorheen de tijd, gemeten door een NGTS-telescoop. Hoe hoger het puntje op de grafiek, hoe helderder de ster. De onderzoekers vragen of jij de grafieken wil indelen in een van de vijf types: U-vormig, V-vormig, geen vorm, variabel of met veel missende puntjes. Je kan het type aanduiden aan de rechterkant van je scherm. Wil je meer informatie over hoe je dit project het best aanpakt? Dan kan je terecht in de Field Guide.
Waarom doe je mee?
De Next Generation Transit Survey bestaat uit twaalf telescopen die op zoek zijn naar nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel. Dat doen de telescopen door de helderheid van verschillende sterren te onderzoeken. Als er een exoplaneet rond de ster draait, zal die op een bepaald moment de helderheid van deze ster doen verminderen wanneer ze het licht dat naar ons toe komt, blokkeert. Met het onderzoek naar exoplaneten hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de werelden buiten ons zonnestelsel.
Wie kan meedoen?
Iedereen met een computer die verbonden is met het internet kan meedoen. Je begrijpt best wel wat Engels, omdat het project in het Engels is opgesteld.
Wie organiseert het?
Planet Hunters NGTS is een project van onder meer Meg Schwamb. Zij is planeetwetenschapper en astronoom. Ze geeft les aan het Astrophysics Research Centre, dat verbonden is aan de Queen's Universiteit van Belfast. In haar onderzoek focust ze op kleine hemellichamen, de planeet Mars en exoplaneten.