Waar stierven mensen vroeger aan? Duik in historische archieven en help de Radboud Universiteit Nijmegen met haar onderzoek.

Wat ga je doen?

Maak een account aan op het platform Vele Handen, of log in met je Facebook- of Twitterprofiel en je kan meteen beginnen. Je krijgt scans en afbeeldingen te zien van overlijdensregisters. Het is jouw taak om de scans zo getrouw mogelijk uit te lezen: de overlijdensdatum, het beroep, het geslacht, burgerlijke staat, de naam van de geneesheer en uiteraard de doodsoorzaak. Deze informatie typ je in de daarvoor bestemde vakjes. Vind je een afbeelding te moeilijk, dan kan je die overslaan en overgaan naar de volgende. Per scan ontvang je 3 punten. Nadat je invoer gecontroleerd werd, ontvang je nogmaals 3 punten. Ook de controleur ontvangt 3 punten. Wanneer je een scan als onbruikbaar aangeeft, ontvang je één punt. Later kan je je verzamelde punten inruilen om gratis deel te nemen aan lezingen of rondleidingen. 

Waarom doe je mee?

Amsterdam begon vanaf 1854 doodsoorzaken te documenteren, een van de vele maatregelen om de overgang te maken naar een modern gezondheidsbeleid. Tussen 1854 en 1940 werden zo'n 700.000 overlijdens gedocumenteerd. Alle lagen van de bevolking komen in de documenten voor: vrouwen, kinderen, mannen en zelfs de onderste sociale lagen van de maatschappij. Dankzij deze zorgvuldige registratie is het nu mogelijk voor historici en andere wetenschappers om vele vragen te beantwoorden. Dankzij jouw hulp hopen ze bijvoorbeeld te achterhalen of een verband is tussen beroep en doodsoorzaak, wat het verloop is van doodsoorzaken door de jaren heen en wanneer hart- en vaatziekten opkwamen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die Nederlands kan lezen en schrijven, en een computer met internetverbinding heeft. 

(foto: P.H. Louw)

Wie organiseert het?

Angélique Janssens is hoogleraar in de Historische Demografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties