Op zoek naar bosanemonen
Ga op zoek naar bosanemonen en werk mee aan onderzoek naar klimaatverandering en de invloed daarvan op planten.
Wat ga je doen?
Je kunt meedoen met een veldexperiment, en je waarnemingen doorgeven. Je geeft aan waarvoor je kiest, via dit inschrijvingsformulier.
Wil je het veldexperiment uitvoeren, dan geef je ook aan in welke regio je op zoek wilt naar bosanemonen. Vervolgens ga je naar een bos in dit gebied, en bestudeer je de bloeitijden van de planten en andere kenmerken. Meedoen kost je minder dan een dag. Je ontvangt een gedetailleerde handleiding die je op weg helpt en bij vragen kan je de onderzoekers contacteren. De veldexperimenten vinden vooral plaats in de maand april. Je schrijft je daarvoor best in voor 1 april, maar ook daarna is inschrijven nog steeds mogelijk en welkom voor het onderzoek.
Kan je niet meedoen aan de veldexperimenten? Dan kan je ook zélf op zoek naar bosanemonen en je waarnemingen doorgeven. Of het nu tijdens een wandeling is langs een bospad of tijdens een gerichte zoekactie in een oude houtkant, elke bosanemoon die je ziet, kun je invoeren. Dit mogen bosanemonen zijn van alle levensstadia (in blad, in bloei, vruchtdragend of verwelkend). Er zijn nog enkele andere voorwaarden: Het moet gaan om wilde planten (aangeplante bosanemonen tellen niet mee), je mag het bospad niet verlaten om de bosanemonen te gaan zoeken én je mag de plantjes niet plukken. Hiervoor mag je je eveneens aanmelden via het inschrijvingsformulier, en kan je je waarnemingen registreren via www.waarnemingen.be. Dit kan gedurende het hele groeiseizoen van de bosanemonen: van maart tot en met juni.
Voor meer informatie over het onderzoek kan je terecht op de website van het project.
Waarom doe je mee?
Dankzij de gegevens van burgerwetenschappers zoals jij, kunnen experts de hedendaagse bosanemonen vergelijken met planten van honderdvijftig jaar oud, die bewaard zijn in herbaria. Zo willen ze nagaan hoe de bosanemoon haar bloeitijd en groei aanpast aan een veranderd klimaat en aan verstedelijking. De inzichten helpen om gefundeerd beleid te ontwikkelen voor natuurbehoud en aanpassing aan het klimaat.
Wie kan meedoen?
Iedereen in Vlaanderen en Brussel. Meedoen met de veldexperimenten kan tot eind april, waarnemingen kun je doorgeven tot eind juni.
Ik doe mee
Reacties