Gedicht gespot op straat, op een gebouw of op de kaaimuur? Stuur het door naar onderzoekers van de Universiteit Utrecht en werk mee aan onderzoek naar straatpoëzie.

Wat ga je doen?

Je voegt gedichten uit de openbare ruimte in Nederland of Vlaanderen toe via een formulier op de website Straatpoëzie. Je geeft het adres in of klikt op de kaart de plek van het gedicht aan. Je vult de titel of de beginregel van het gedicht in. Als je meer weet, kan je ook de volledige tekst ingeven, de naam van de dichter, de datum waarop het gedicht is aangebracht (of waarop het is verwijderd), de relatie tussen gedicht en locatie, de initiatiefnemer, de vormgever en andere wetenswaardigheden. Ten slotte kan je ook een zelfgemaakte foto uploaden. Wil je informatie toevoegen of wijzigen van gedichten die al zijn gemeld, dan kan je onderzoeker Kila van der Starre een mailtje sturen.

Waarom doe je mee?

Dichtbundels kan je kopen en in de kast zetten. Maar hoe bewaar je straatpoëzie? Door gedichten te melden, blijft dit literair erfgoed bewaard voor de toekomst. Onderzoeker Kila van der Starre gebruikt alle meldingen voor haar onderzoek naar poëzie in de openbare ruimte. Niemand kent alle muurgedichten, maar iedereen kent er wel een paar. Samen weten we meer.

Ten slotte zijn er plannen om de database te gebruiken om persoonlijke poëziewandelingen of -fietsroutes samen te stellen. Nu al kan je op de kaart op de website kijken welke gedichten er in je buurt te vinden zijn.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland en Vlaanderen. De gedichten hoeven overigens niet per se Nederlandstalig te zijn.

(Foto's:  'Liedje voor de Kanaalzone' van Joke van Leeuwen en Bob Takes in Antwerpen. Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu)

 

Wie organiseert het?

Kila van der Starre is promovenda bij de vakgroep Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Ik doe mee

Reacties

 

Jan Luyten.
12 Feb, 2017. 11:58
Beste, Tot voor 'n paar jaar woonde 'n vroegere klasgenoot van me in Temse op het adres Markt 17, in 'n huis waarvan de tuin uitzicht bood op de Schelde. Van achter zijn hoek, vanop de kade van Temse dus, kon je toen op de ramen van 'n oud pakhuis 'n tekst lezen : "Van hieruit kijken wij naar U die naar ons kijkt". Mijn klasgenoot Johan Peeters en zijn vrouw Lucie zijn 'n paar jaar geleden verhuisd naar 'n appartement dicht bij het andere eind van de kade. Vanuit hun nieuwe woonst kan ik die tekst nu niet meer lezen ( wegens de afstand). Sindsdien kan ik dus ook niet meer met zekerheid zeggen of die woorden er nog steeds hangen. Maar misschien kunnen jullie 'm nog wel toevoegen aan jullie inventaris. groeten van Jantrimaran