Maak foto's, maak meldingen van plastic vuurwerkresten en help mee om de verkoop ervan te laten verbieden. 

Wat ga je doen?

Download de gratis Litterati-app op je smartphone. Dat kan zowel via de App-store als via Google Play. Een account kun je aanmaken met je e-mailadres. Heb je de app op je telefoon staan, dan maak je foto's met geolocatie van de plastic resten van knetterballen die je vindt op straat. Je kunt kiezen de foto's vervolgens uploaden en de tag 'knetterbal' toevoegen of je kunt ze ook mailen. De beelden zullen gebruikt worden om een kaart te maken van de plastic vondsten. De gemailde foto's worden verzameld in een online fotoalbum. Wil je graag een inzamelpunt worden, dan kun je dat melden via   operatie.knetterbal@gmail.com. Nadere instructies krijg je dan via mail. Wil je meer weten over Operatie Knetterbal, dan kun je dit filmpje bekijken.

Waarom doe je mee?

Het project Operatie Knetterbal verzamelt data van plastic vuurwerkresten, in het bijzonder van de knetterbal. Dit om aan te tonen dat het wegwerpplastic overal op straat en in de natuur terechtkomt. Op deze manier laten deelnemers zien hoe groot de impact is, terwijl er alternatieve soorten vuurwerk bestaan met hetzelfde knaleffect maar zonder plastic. De bedenkers van Operatie Knetterbal willen samen met Leiden Advocacy Project on Plastic de verkoop van dit plastic vuurwerk laten verbieden door een rechter. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in België en Nederland met een smartphone met camera. Het project loopt tot 31 januari 2020. Daarna gaat Operatie Knetterbal met de verzamelde data naar de rechtbank.

Wie organiseert het?

Dirk Groot doet sinds 2016 gedetailleerd onderzoek naar zwerfafval en plastic vervuiling.

Merijn Tinga, bekend als de Plastic Soup Surfer, strijdt tegen plastic vervuiling via allerlei campagnes.

Ik doe mee

Reacties