Wek je ongebruikte toestellen tot leven
Woon je in Leuven en heb je thuis ongebruikte toestellen liggen? Wil je graag onderzoeken hoe je ze nieuw leven in kan blazen? Schrijf je dan in voor het project Slapende Toestellen Uit de Kast (STUK).
Wat ga je doen?
Volgens de vzw Recupel hebben Belgische gezinnen ruim 50 miljoen ongebruikte elektroapparaten die stof liggen te vergaren terwijl ze een tweede leven zouden kunnen krijgen. Op Leuvense schaal gaat het over meer dan een half miljoen toestellen, gemiddeld meer dan 10 per huishouden. In een panel van 50 Leuvense gezinnen met diverse profielen zoek je samen uit welke toestellen het minst worden gebruikt en wat de drempels zijn om ze te herstellen en een nieuw leven te geven. De burgerbeweging Maakbaar Leuven kijkt mee hoe defecte toestellen kunnen worden hersteld. STUK loopt nog tot mei 2023. Registreren kan via de website.
Waarom doe je mee?
Door deel te nemen aan STUK, onderzoek je hoe apparaten kunnen worden hersteld, hergebruikt, verkocht, gedoneerd of gerecycled. Elk type toestel krijgt een diagnose die de beste herbestemming bepaalt. Zo help je mee een stap te zetten naar een circulaire economie.
Wie kan meedoen?
Woon je in regio Leuven en wil je meewerken aan de overgang naar een circulaire economie? Schrijf je dan snel in via deze link.
Wie organiseert het?
STUK is een samenwerking tussen Maakbaar Leuven en Recupel. Maakbaar Leuven is een burgerbeweging die herstel toegankelijker wil maken voor iedereen. Daarvoor organiseren ze met een team van vrijwilligers geregeld repair cafés. Daarnaast werkt Maakbaar Leuven ook aan projecten met andere organisaties om herstel op een innovatieve manier aan te pakken. Zo spelen ze ook een rol als partnerplatform om het potentieel van herstel op de kaart te zetten. Recupel is een vzw die zoveel mogelijk afgedankte elektroapparaten een tweede leven wil geven, onder de vorm van hergebruik (na eventueel herstel) of recyclage. Ze werkt nauw samen met overheden en partners uit de circulaire keten om de inzameling en verwerking van die apparaten (en lampen) zo efficiënt en ecologisch mogelijk te laten verlopen.