Ook mieren kunnen ziek worden. Bestudeer schimmels en kom samen met je klas meer te weten over ziektes in de insectenwereld.

Wat ga je doen?

Eerst verzamel je mieren met steriel materiaal. Steriliseren kan je doen met een doekje gedrenkt in ethanol. Zorg wel dat de materialen volledig droog zijn, anders dood je naast eventuele bacteriën ook de mieren. Verzamel je mieren op één plek en noteer de kenmerken daarvan in je werkblad. Hierna laat je de mieren 30 minuten lang over een  petrischaaltje met voedingsvloeistof - een agarplaat - lopen. Let op dat je de diertjes er met een gesteriliseerd pincet op zet en dat het schaaltje op een gesteriliseerde tafel staat. Zorg ervoor dat je de potjes zo kort mogelijk opent, want microben zitten overal en kunnen de agarplaten erg snel besmetten. Na 30 minuten haal je de diertjes er weer uit en laat je ze vrij. Plak de potjes dicht met tape en zet ze in een grote kartonnen doos. Na enkele dagen zouden de schimmels zichtbaar moeten zijn. Je resultaten kan je uploaden via het platform iNaturalist. Meer informatie vind je op de projectwebsite

Waarom doe je mee?

Schimmels zijn erg gevoelig voor temperatuur en vochtigheid. Welke schimmels mieren hebben, verschilt daarom sterk van plaats tot plaats. Het is voor biologen dus interessant om ziekteverwekkende schimmels vanop verschillende plaatsen te bestuderen. Mierenziekten begrijpen is belangrijk omdat mieren een grote rol spelen in de verspreiding van zaden en sporen, dode insecten opruimen en de bodem gezond houden. Ook kan de gezondheid van de mieren een indicatie geven over de gezondheid van een bepaalde omgeving.

Wie kan meedoen?

Dit project is ontworpen voor scholen. Je hebt wat materiaal nodig voor je kan meedoen, zoals een pincet, ethanol, verzameldoosjes voor de mieren, een werktafel, rubberen handschoenen, een meetlat, tape, een grotere doos om de kleine agarplaten in te verzamelen, agarplaten en agar. Een volledige lijst vind je op de website van het project.

Wie organiseert het?

DeAnna Beasley is de hoofdonderzoeker van dit project. Zij is professor biologie, geologie en omgevingswetenschappen aan de Universiteit van Tennessee in de VS.