Neem vijf maanden lang af en toe een stoelgangmonster voor de wetenschap. Het onderzoek naar jouw darmflora kan inzicht geven in bepaalde ziektes en nieuwe behandelingen mogelijk maken.

Wat ga je doen?

Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een vragenlijst in je mailbox met vragen over gebeurtenissen en gedragspatronen waarvan wetenschappers vermoeden dat ze een effect hebben op de samenstelling van je darmflora. Daarna krijg je een pakket thuis geleverd met uitleg over het project en alle attributen die je voor het afnemen van de monsters nodig hebt. Je gaat bij je huisarts langs voor een bloedprik en vult er een medische vragenlijst in - waarvoor je een vergoeding krijgt. Daarna ga je zelf echt aan de slag. Vijf maanden lang - soms dagelijks, soms wekelijks - verzamel je volgens de handleiding stukjes van je stoelgang. De monsters stop je tijdelijk in je diepvriezer, tot je ze naar een inzamelpunt kan brengen. De onderzoekers doen de rest.

Waarom doe je mee?

Het is de eerste keer dat er zo’n grootschalig onderzoek loopt naar het verband tussen onze darmflora en onze gezondheid. De onderzoekers van het Vlaams Darmflora Project willen België op de kaart zetten op dit gebied. Tot nu toe achterhaalden wetenschappers al dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van onze darmflora en overgewicht, diabetes en darmontstekingen. De onderzoekers van het Vlaams Darmflora Project dromen ervan om zulke aandoeningen in de toekomst te verhelpen door in te grijpen in onze darmflora.

Wie kan meedoen?

Iedereen tussen 18 en 55 jaar oud die in Vlaanderen woont en een diepvriezer heeft die ingesteld kan worden op -20° Celsius. Hou er rekening mee dat de studie toch wel wat van je vraagt.

Wie organiseert het?

Jeroen Raes is bio-informaticus en verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), het KU-Leuven - Rega Insituut, het Vlaams Instituut voor Bio-technologie (VIB) en het VIB Center for Microbiology. Daarnaast is hij ambassadeur van de Vraag voor de Wetenschap, een initiatief van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen).

Ik doe mee

Reacties