Neem op vakantie een watermonster. Stuur het naar de onderzoekers in Nederland en help onderzoek naar antibioticaresistentie.

Wat ga je doen?

Ben je tussen tien en dertien jaar oud, dan kan je je hier opgeven als hulponderzoeker. Je haalt een onderzoekspakketje op bij het Science Centre Delft. Dat bevat alles wat je nodig hebt: flesjes, handschoenen, teststrips en een handleiding. Je neemt het pakketje mee op vakantie en neemt twee monsters van het zwemwater en eentje van het kraanwater daar. Het eerste monster moet van natuurlijk zwemwater zijn (een meer, rivier, de zee), het tweede kan je ook uit een zwembad halen. Het eerste monster lever je na je thuiskomst in bij het Science Centre. Op de andere twee monsters doe je, met behulp van de handleiding, zelf testjes. De resultaten daarvan geef je online door. Tijdens een workshop in het Science Centre doe je samen met de onderzoekers een nog grondigere analyse van je drie monsters.

Waarom doe je mee?

Je werkt met echte meetapparatuur en ondervindt hoe een echte wetenschapper werkt. Dankzij alle monsters zullen wetenschappers een overzicht kunnen maken van de kwaliteit van het drink- en zwemwater op vakantieplekken in Europa. Ook draag je bij aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar antibiotica-resistentie. Hoeveel bacteriën zitten er in het water die resistente genen dragen - wat wil zeggen dat geen enkel antibioticum ze kan verslaan?

Wie kan meedoen?

Iedereen tussen tien en dertien die in de buurt van Delft woont of er geregeld komt. Voor 11 augustus moet je terug zijn van een vakantie binnen Europa. Er zijn maar tweehonderd onderzoekspakketjes, dus snel zijn is de boodschap! 

Wie organiseert het?

Gertjan Medema is microbioloog en chief science officer bij het KWR, het Watercycle Research institute.

Ik doe mee

Reacties