Een biolab voor iedereen
Wil je een eigen wetenschappelijk experiment opstarten of aansluiten bij een bestaand onderzoek, maar heb je geen laboratorium ter beschikking? In het Open Biolab Brussels krijg je apparatuur en kennis ter beschikking om je uit te leven in biowetenschappelijk onderzoek.
Op de campus in Jette, Brussel, ligt het Open Biolab Brussels van de Erasmushogeschool. Het laboratorium is volledig voorzien van al het materiaal dat je nodig hebt om degelijk biowetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Zo kan je aan de slag met centrifuges, spectrofotometers (die de absorptie van licht in een vloeistof meten), kweekvaten en andere apparatuur waar menig bioloog of biochemicus zich hartelijk mee vermaakt. Studenten zijn uiteraard welkom, maar ook enthousiastelingen zonder enige opleiding. Het Biolab staat ook open voor kleine bedrijven, designers en kunstenaars die aan het werk willen met biomaterialen en leerkrachten middelbaar onderwijs die op zoek zijn naar educatieve kits of zelf een project willen opstarten.
Hoe werkt het?
Je komt langs op donderdagavond van 18u tot 21u30 uur. Beslis je om na je eerste bezoek deel te nemen aan Biolab, dan wordt jouw persoonlijke kost uitgerekend. Sluit je je aan bij een bestaand project, dan kan dat gratis. Wil je als bedrijf aan onderzoek doen, dan kan je ook op een andere dag een afspraak maken. Op de website vind je een overzicht van alle beschikbare apparatuur. Voor je van start gaat, krijg je een introductie in bioveiligheid. Uiteraard zijn er ook procedures en voorschiften om de apparatuur op een correcte manier te gebruiken. Deze procedures kan je via deze app raadplegen. Het Biolab is voorzien van de nodige vergunningen voor het gebruik van ziekteverwekkende en genetisch gemodificeerde organismen. Met andere woorden: je mag je wetenschappelijke ambitie ook loslaten op bijvoorbeeld E.coli-bacteriën en biergist.
De projecten van Biolab
Aan Biolab Brussels lopen momenteel enkele boeiende wetenschappelijke projecten. Zo wordt er bijvoorbeeld kunstzinnig geknutseld met DNA, om tot een heus DNA-alfabet te komen. Zo kan een onderwijslogo of een willekeurig woord weergeven worden met stukjes van de DNA-molecule. Verder voert een architecte onderzoek naar de ontwikkeling van bio-afbreekbare bouwmaterialen, waarvoor ze zwammen inzet. Een van de toepassingen zou bijvoorbeeld tijdelijke opvangcentra voor vluchtelingen kunnen zijn. Een studente Biomedische Laboratoriumtechnologie test dan weer een onderwijskit uit voor het bemonsteren van oppervlaktes. Verder loopt onderzoek naar de antibiotische werking van etherische oliën en de bio-afbreekbaarheid van luiers door zwammen - en meer bepaald of die zwammen achteraf nog eetbaar zijn. Allemaal boeiende projecten waar je bij kan aansluiten of je door kan laten inspireren voor een eigen wetenschappelijk project.
DIYbio
Het Open Biolab Brussels is een initiatief van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel. De opleiding haalde de mosterd bij talrijke internationale do-it-yourself biolaboratoria (DIYbio), waarbij wetenschappers, burgers en kunstenaars samentroepen om biowetenschappen bekend te maken bij een breder publiek. Ook Gent heeft zijn eigen DIY lab, ReaGent. Meer informatie vind je op de website van Biolab Brussels. Je vindt er ook een overzicht van alle lopende projecten.