Bekijk filmfragmenten van onderwatercamera's en vertel welke soorten jij ziet. Zo help je het zeeleven in Nieuw-Zeeland te beschermen.

Wat ga je doen?

Je gaat eerst naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt videofragmenten te zien die gemaakt zijn door onderwatercamera's. Rechts staat een lijst met soorten, waaruit je kan kiezen. Als je op de soortnaam klikt, dan zie je foto's en beschrijvingen. Selecteer na het afspelen van het filmpje de soorten die je voorbij hebt zien zwemmen uit de lijst. Je kan ook selecteren op kleur en andere eigenschappen. Belangrijk is dat je ook de tijd aangeeft waarop je de soort hebt gespot en hoeveel individuen je hebt gezien. Zie je aas in het midden van het beeld, dan hoef je dit niet mee te tellen, want dit dient om dieren naar het beeld te lokken. In de Field Guide kan je een uitgebreidere soortencatalogus vinden. 

Waarom doe je mee?

In de wateren van Nieuw-Zeeland leven meer dan 17.000 verschillende soorten, waaronder 264 vissoorten die enkel in deze regio gevonden worden. Het zeeleven staat echter onder druk door de visserij, vervuiling en klimaatverandering. Zeereservaten zijn vandaag de beste manier om het zeeleven te beschermen. De reservaten zorgen ervoor dat de populaties weer groeien en veerkrachtiger worden. Nieuw-Zeeland telt 44 van deze reservaten. Door de videofragmenten te analyseren, help je mee het zeeleven te monitoren en beschermen op lange termijn. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding kan deelnemen. Een mondje Engels begrijpen is handig.

Wie organiseert het?

Spyfish Aotearoa is een project van onder meer Victor Anton, bioloog en oprichter van Wildlife.ai. Hij werkt samen met datawetenschappers en biologen om data te gebruiken bij het beschermen van soorten en hij codeert de software voor Spyfish Aotearoa.