Breng de verspreiding van uitheemse rivierkreeften in Vlaanderen in kaart. 

Wat ga je doen?

Je meldt je eerst aan als vrijwilliger op de website. Je gaat daarna op drie afgesproken plekken vallen met aas plaatsen in het water. De vallen worden geleverd door het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Vier dagen lang check je of er rivierkreeften in de vallen zitten. Elke dag noteer je hoeveel rivierkreeften je hebt gevangen, je maakt foto’s van de dieren en met behulp van een eenvoudige determinatiesleutel bepaal je om welke soorten het gaat. Geen kreeftjes te zien? Ook dat is belangrijke informatie om te noteren. Na de dagelijkse controle laat je de dieren vrij, vul je het aas bij en plaats je de vallen terug in het water. Vervolgens geef je de genoteerde waarnemingen door via de website

Waarom doe je mee?

Invasieve uitheemse rivierkreeften zorgen voor een grote druk op het waterleven. Ze eten zowat alles en maken het water troebel en vuil. Door hun komst verdwijnen vaak heel wat planten en dieren. Daarnaast graven de rivierkreeften tunnels die oevers en dijken kunnen beschadigen. Het INBO en het ANB, het Agentschap Natuur en Bos, willen hier graag iets aan doen. Maar om doeltreffend in te grijpen, hebben wetenschappers meer informatie nodig over de aanwezige soorten en waar ze exact voorkomen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan deelnemen tot en met 15 oktober 2024. Daarna zullen de resultaten van het project gedeeld worden op de website. Voor een veilig verloop is het aangeraden dat geïnteresseerde jongeren bijgestaan worden door een volwassene. Je moet namelijk vaak dicht bij open water zijn en de rivierkreeften kunnen soms een kneepje geven. Er is geen voorgaande kennis vereist, alle info vind je terug op de website.  Daarnaast voorziet het INBO ook al het nodige materiaal. Vallen kunnen over heel Vlaanderen in het water geplaatst worden, weliswaar op afgesproken locaties. Je mag ook zelf plekken voorstellen. 

Wie organiseert het?

Frédérique werkt sinds 2019 bij het INBO als aquatisch bioloog in het team Zoetwaterhabitats.

Kevin Scheers werkt sinds 2013 bij het INBO op aquatische habitats en soorten, en startte in 2019 met onderzoek naar invasieve rivierkreeften.

Ik doe mee

Reacties