Gamen met genen
Vergelijk genomen met elkaar en help moleculair biologen met het bouwen van een volledige Tree of Life.
Wat ga je doen?
Je downloadt de Phylo-app op je iPhone- of Android-smartphone. Nadat je de applicatie hebt geïnstalleerd, kan je meteen beginnen met gamen. Je speelt een Tetris-achtig spel, waarbij je tegeltjes van verschillende kleuren met elkaar vergelijkt. Onderaan krijg je een vaste kleurcombinatie of ‘sequentie’ te zien waarmee je de veranderende kleurcombinaties of sequenties moet vergelijken. Zo’n sequentie is eigenlijk een klein stukje van het genoom van een soort en bestaat uit verschillende genen. Telkens als je Phylo speelt, vergelijk je dus echte genetische codes van verschillende soorten met elkaar, net zoals biologen dat in het laboratorium doen.
Waarom doe je mee?
Hoe alle verschillende soorten met elkaar in verband staan, is voor biologen nog steeds een raadsel. Het vergelijken van genomen van soorten met elkaar is een nieuwe en krachtige techniek in de moleculaire biologie. Een genoom is de verzameling van alle genen van een dier, plant, schimmel, virus of bacterie. Vroeger identificeerden biologen soorten vooral op hun uiterlijke kenmerken, maar dat wordt vandaag vervangen door studies van genomen. Deze methode levert veel preciezere resultaten op. Als je weet dat een fruitvliegje bijna 16.000 genen heeft, dan kan je je voorstellen dat biologen erg veel werk hebben om de genomen van alle soorten op aarde te ontcijferen. Daarom is jouw hulp erg welkom.
Wie kan meedoen?
Iedereen met een smartphone kan meedoen met Phylo. Ook heb je enige kennis nodig van het Engels.
Wie organiseert het?
De hoofdonderzoekers van Phylo zijn Jérôme Waldispühl en Mathieu Blanchette. Waldispühl is professor aan de School of Computer Science aan de McGill-universiteit in Canada. Hij leidt eveneens de Computer Science & Biology-groep aan de School of Computer Science. Ook Blanchette is verbonden aan the School of Computer Science van de McGill-universiteit. Hij is de oprichter van het Computational Genomics Lab, waarin technieken worden ontwikkeld om genomen te ontcijferen.