De eerste zwaluw, de eerste vlinders of de eerste 'limonadewesp': meld jouw waarnemingen en werk mee aan de Nederlandse Natuurkalender. Zo krijgen experts inzicht in de gevolgen van veranderingen in weer en klimaat op de natuur én op de land- en bosbouw en onze eigen gezondheid.

Wat ga je doen?

Je kiest zelf welke soorten planten, vogels of insecten je in de gaten gaat houden (dat kan zelfs in je eigen moestuin), en dan is het alleen nog een kwestie van goed kijken! Op de website van de Natuurkalender vind je een aantal regels waar je je aan moet houden. Wanneer je een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel hebt waargenomen, kun je je bevindingen online of telefonisch doorgeven. 

Waarom doe je mee?

Je kan heerlijk buiten bezig zijn en je krijgt zelf meer inzicht krijgt in de werking van de natuur. Daarnaast lever je met je waarnemingen een belangrijke bijdrage aan het in kaart brengen van ecologische veranderingen. Leuke bijkomstigheid: alle deelnemers krijgen af en toe een overzichtje van recente bevindingen per post. Op de website kan je het grotere verhaal ook terugvinden, en elke zondagochtend besteedt het Radio 1-programma Vroege Vogels er eveneens aandacht aan.

Wie kan meedoen?

Grondige kennis van de natuur is niet nodig; iedereen die in Nederland woont en een paar planten en/of diersoorten kan herkennen kan aan dit project meedoen. 

 

Wie organiseert het?

Arnold van Vliet is bioloog bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University. Zijn specialisatie ligt bij het ontwikkelen en coördineren van ecologische citizen science-netwerken.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties