Bestudeer Engels zeegras
Net zoals het in de tuin tussen het gras krioelt van de diertjes, krioelt ook zeegras van het leven. Bestudeer foto's en ontdek wat er op de zeebodem te beleven valt.
Wat ga je doen?
Op de projectwebsite bekijk je foto's gemaakt van op de zeebodem. Op de foto's zie je een grote kooi tussen het zeegras met aas om vissen te lokken. De eerste vraag is of je de aanwezigheid van dieren ziet. De dieren mogen zowel voorbij zwemmen als op de zeebodem kruipen. De volgende taak bestaat eruit de dieren die je ziet te identificeren, te beginnen bij de vissen. Je kan kiezen tussen verschillende opties. Ook zal je vaak Crustacea zien, kreeftachtigen die behoren tot de geleedpotigen zoals krabjes en garnalen. Zij worden ook aangetrokken tot het aas. Zie je kreeftachtigen, dan duid je ze aan. Ook ongewervelde Mollusca komen geregeld in beeld, zoals bijvoorbeeld zeekatten. Dat zijn erg slimme inkvissen die waarschijnlijk uit nieuwsgierigheid naar de camera komen kijken en daardoor op de foto staan. Ook word je gevraagd om algen aan te duiden.
Waarom doe je mee?
Zeegras is één van de enige 'bloeiende' planten in het mariene water en groeit in een tropisch of gematigd klimaat. Zeegras groeit door middel van een 'rizoom', een wortelsysteem onder het sediment waaruit nieuwe plantjes ontspruiten. De nieuwe planten zijn identieke klonen van de andere individuen op het rizoom. Het systeem van zeegras biedt een unieke thuis aan voor verschillende diersoorten en is daarom van economisch belang voor bijvoorbeeld visserijen en kustgemeenschappen. Ook slaat zeegras koolstof 40 procent effectiever op dan het regenwoud, wat niet onbelangrijk is voor het klimaat. Door de dieren die voorkomen in het zeegras te identificeren, help je mee om de gezondheid van het zeegrassysteem te beoordelen.
Wie kan meedoen?
Iedereen mag meedoen met dit project.
Wie organiseert het?
Het Community Seagrass Initiative (CSI) is een project van het Nationaal Marien Aquarium van Plymouth, Groot-Brittannië. Mark Perry is de projectleider en Environmental Scientist. Hij volgde een post-graduaat in de Toegepaste Mariene Wetenschappen aan de Universiteit van Plymouth en wil graag bijdragen aan de bescherming van habitats.