Ben je leerkracht of jeugdbegeleider? Trommel de jongeren tussen 10 en 18 jaar op om rivieren in de buurt te onderzoeken op de aanwezigheid van plasticvervuiling. 

Wat ga je doen?

Geïnteresseerde leerkrachten of jeugdgroepleiders kunnen zich met hun groep inschrijven via de website. Er zijn twee 'sampling'-campagnes. De eerste loopt van september tot december en de tweede loopt van maart tot juni. Klassen of jeugdgroepen kunnen zich steeds in die periodes inschrijven en aan de slag gaan. Je gaat na inschrijving naar een rivier naar keuze en voert daar vier experimenten uit die de mogelijke aanwezigheid van macro- en microplastics en ander afval in kaart kunnen brengen. Het hele project neemt ongeveer een halve dag in beslag, inclusief het transport naar de rivier, het uitvoeren van de experimenten, het verzamelen van de data en uploaden op de website. Hoe ouder de leerlingen zijn of hoe meer voorbereiding ze hebben gekregen door de leerkracht of jeugdleider, hoe vlotter het gaat.

Waarom doe je mee?

Jongeren kunnen binnen het project zelf hun steentje bijdragen om onze wateren gezonder te maken. Jongeren kunnen soms het gevoel hebben dat ze machteloos staan in de klimaatverandering en -vervuilingsproblematiek. Bij Plastic Pirates kunnen ze zelf de handen uit de mouwen steken en meewerken aan echt wetenschappelijk onderzoek dat dit probleem aanpakt. Daarnaast is de hands-on aanpak een unieke kans voor jongeren om zelf als wetenschapper te kunnen werken en meer ervaring te krijgen met wetenschappelijke procedures. Ook leerkrachten worden ondersteund en krijgen toegang tot uniek educatief materiaal rond vervuiling en dataverzameling.

Wie kan meedoen?

Het project is gericht op jongeren tussen 10 en 18 jaar, in Vlaanderen. De rivier waaraan je de experimenten uitvoert kan je volledig zelf kiezen en deelname aan het project is volledig gratis. Momenteel is de registratie open voor de herfst van 2024 (september – december) en de lente van 2025 (maart – juni). 

Hoe pas je dit in in je lessen?

Het project omvat leerkrachtmateriaal om het project en het thema in te leiden. Daarnaast zijn ook veldgidsjes beschikbaar voor de leerlingen waarmee ze aan de slag kunnen. Scholen nemen vaak deel in het kader van de lessen STEM, ecologie, staalname, vrije ruimte, of milieu gegeven. Meer informatie vind je op de website.

Wie organiseert het?

Line Debaveye is marien bioloog en educator. Sinds twee jaar werkt ze bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en zet ze haar schouders onder het Plastic Pirates project.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties