Bot, schol, haring of sprot? Onderzoek welke vissoorten leven in de Schelde en haar zijrivieren. 

Wat ga je doen?

Aanmelden kan door een mail te sturen naar de onderzoeker via rhea.maesele@inbo.be. Je plaatst een fuik in het water op een vooraf bepaalde locatie, minstens 1 keer per maand. Na minstens 1 dag of uiterlijk 2 dagen haal je de fuik opnieuw op. Je telt, meet en weegt alle gevangen vissen. Je kan hiervoor gebruik maken van handleidingen van het Instuut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) Je vult een invulformulier in met alle verzamelde gegevens en maakt foto’s van bijzondere gevallen. Hierna laat je de vissen terug vrij. Je stuurt vervolgens de ingevulde formulieren en eventuele foto’s naar het INBO voor verdere analyse.

Waarom doe je mee?

Je helpt mee met het opvolgen van visbestanden in de Schelde en haar zijrivieren en geeft de onderzoekers bij het INBO dankzij je deelname uitgebreide en nauwkeurige gegevens over de vispopulaties in deze rivieren.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan het hele jaar door meedoen met dit project. Ben je nog niet meerderjarig, dan raden de onderzoekers begeleiding door een volwassene aan. Je hebt een vergunning nodig om fuiken te plaatsen. Die kan je aanvragen via het INBO als je deelneemt. De onderzoekers zoeken vooral nog helpende handen in de getijdenrivieren van de Zeeschelde (dus van Gent tot Zandvliet), de Rupel, de Durme (maximaal tot in Lokeren), de Dijle (maximaal tot in Mechelen), en de Nete (maximaal tot in Lier).

 

 

Wie organiseert het?

Rhea Maesele werkt sinds 2023 als wetenschapper bij het Team Monitoring en Herstel van Aquatische Fauna bij het INBO, met de focus specifiek op vissen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties