Wat leeft er op de zeebodem?
Observeer welke dieren en planten je ziet op video's van de zeebodem en help mee om het leven in de zee beter te beschermen.
Wat ga je doen?
In dit project krijg je video's van de zee te zien. Het is de bedoeling dat jij de soorten op de beelden identificeert. De video's zijn gemaakt in het Nationaal Park van Kosterhavet in Zweden. Je klikt eerst op play om de video af te spelen en observeert de dieren en planten. Hierna kies je uit de lijst welke soorten je hebt gezien. Je geeft ook aan hoeveel individuen je hebt gezien en of ze volledig te zien zijn. Je beschrijft elke soort apart tot je alle soorten hebt beschreven. Zie je visnetten, plastic of andere vervuiling, dan duid je dit aan met 'Human Object'. Voor meer informatie kan je terecht bij de Field Guide.
Waarom doe je mee?
Met jouw hulp krijgen de onderzoekers een beter beeld van hoe gezond het leven is in de zee van het Nationaal Park van Kosterhavet in Zweden. De dieren en planten die in het zeewater leven, zijn erg divers en uniek, waardoor ze actief worden beschermd sinds 2009. De biodiversiteit lijkt sterk op die van de open Atlantische Oceaan: je kan typische bodembewoners zien, zoals zeesterren, sponzen en zelfs koraal. Door mee te werken aan dit project help je de bijzondere biodiversiteit beter te beschermen.
Wie kan meedoen?
Je hebt een pc nodig met internetverbinding om deel te kunnen nemen. Ook begrijp je best wat Engels, want het project is volledig in het Engels opgesteld.
Wie organiseert het?
The Koster seafloor Observatory is een project van onder meer Victor Anton. Hij is de oprichter van wildlife.ai, een onderneming die artificiële intelligentie gebruikt om dier- en plantensoorten te beschermen voor uitsterven. In zijn werk combineert Anton burgerwetenschap met machine learning om complexe ecosystemen beter te begrijpen.