Denk je te maken te hebben met de zwartestipziekte in je zoutwateraquarium? Doneer dan een staaltje of een reeds aan de ziekte overleden vis en draag bij aan onderzoek naar de parasiet die deze ziekte veroorzaakt. 

Wat ga je doen?

Heb je een zoutwateraquarium? Kijk dan of je te maken hebt met de zwartestipziekte. Je kunt dit herkennen aan kleine, ongewone zwarte stipjes op de vis en, als de ziekte in een later stadium is, zelfs aan ontstekingen en rode vlekken. Bovendien kan het zijn dat de vis zich gaat schuren tegen voorwerpen of de aquariumwand. Uiteindelijk zal de vis stil op de bodem blijven liggen met een sterk versnelde ademhaling. Indien je dit ziet of een vermoeden hebt dat dit bij jouw vis aan de hand is, dan kun je contact opnemen met de onderzoekers. Zij komen dan langs om een bodemstaal af te nemen of om een reeds overleden vis op te halen. In dat laatste geval bewaar je de vis het best op ethanol of in de koelkast. Vries het diertje niet in, want dan kunnen de onderzoekers er niets meer mee.

Waarom doe je mee?

Er is maar weinig bekend over de parasiet die de zwarte stip ziekte veroorzaakt. Door mee te doen aan dit onderzoek draag je bij aan het vinden van manier om deze parasiet te bestrijden. 

Wie kan er mee doen?

Iedereen met een zoutwateraquarium die denkt de zwartestipziekte onder de vissen aan te treffen. 

Wie organiseert het?

Marlies Monnens heeft biologie gestudeerd aan de Universiteit Hasselt en KULeuven en is momenteel werkzaam als PhD studente in de onderzoeksgroep 'Dierkunde: Biodiversiteit en Toxicologie' aan de Universiteit Hasselt.

Ik doe mee

Reacties